luni, 3 ianuarie 2011

Lupta dreaptă

E uşor să îţi pierzi controlul când cineva te nedreptăţeşte sau îţi vorbeşte urât, mai ales dacă acel cineva îţi e prieten sau membru al familiei. E important să ne dăm seama că furia e un sentiment uman cât se poate de natural, la fel ca fericirea, frica şi tristeţea. Orice legătură apropiată e condamnată, pe termen lung, să se „împiedice” uneori. Soluţia e să previi neînţelegerile să se transforme în adevărate războaie, şi întâi trebuie să identificăm problemele de la care a pornit totul. Data viitoare când simţi că urmează o nouă luptă a cuvintelor tăioase, o să ai o strategie pregătită şi o să încurajezi sentimente mai calde folosindu-te de aceste tehnici de dat la pace:
  1. Identifică exact ce te enervează. Uneori, în spatele nervilor nu e doar întâmplarea la care vă referiţi. Înainte să te afunzi în problemă, trebuie să iţi dai seama exact despre ce vă certaţi.
  2. Să ne înţelegem sentimentele. Se mai întâmplă să confundăm furia cu dezamăgirea sau cu sentimentul de a fi rănit. Gândeşte-te înainte să deschizi gura. Ţine minte că te deranjează o anumită acţiune, nu tot caracterul persoanei respective.
  3. Nu ataca. Ştim că îţi vine să urli o întreagă listă cu greşelile celuilalt. Chiar dacă e ultimul lucru pe care l-ai spune, încearcă să incepi cu ceva pozitiv. „Sunt sigură că nu ţi-ai dat seama...” „Mă simt aşa de ignorată când tu...” sunt mult mai eficiente decât „Toată ziua faci numai...” sau „Eşti nesimţită”.
  4. Rămâneţi în jurul subiectului. Limitează discuţia la cum te-a facut acest incident să te simţi. Nu mai aduce vorba de ofense din trecut. Păzeşte-te de fraze care încep cu „de fiecare dată tu...” şi „tu niciodată...”. Or să aprindă spiritele şi or să prelungească cearta.
  5. Alege-ţi cuvintele cu grijă. Nici să nu te gândeşti să îl faci pe vinovat în toate felurile. Nu vrei să aţâţi focul, vrei doar să rezolvi problema. Dacă vrei să te răzbuni sau să pedepseşti folosind cuvintele ca arme, te îndepărtezi de ideea de bază.
  6. Să nu pleci. Să nu întorci spatele unui prieten. E o strategie foarte proastă. Confuntările nu sunt plăcute, nu ştim cum să ne comportăm, aşa că sperăm că o să se rezolve de la sine. O să găseşti mai greu o soluţie, cu cât aştepţi mai mult. Fii sinceră, fermă şi spune ceva de genul „Mă simt îngrozitor şi aş vrea să vorbim despre asta.”
  1. Să nu te aştepţi ca problema să se rezolve 100% în favoarea ta. Într-o relaţie mai facem compromisuri. Concentrează-te pe toate lucrurile bune despre care aţi discutat. Nu există doi oameni pe lume care să fie de acord mereu. Sau care să câştige toate „meciurile”.
  1. Ai grijă, foarte rar în viaţă se întâmplă ca o persoană să aibă dreptate absolută şi cealaltă să se înşele complet. Dacă refuzi să recunoşti că s-ar putea să ai şi tu o mică parte din vină, atunci celuilalt o să îi fie mai greu să îşi accepte contribuţia la situaţia creeată.
  2. Pune-te în locul celulalt. Asta e o dovadă de respect. Ascultă cu atenţie ce are de spus. Nu îl/o întrerupe. Nu mai e aşa plăcut să ai dreptate, dacă preţul plătit e sfârşitul unei relaţii.
  3. Dacă nu eşti gata să spui ce trebuie spus, dacă eşti prea timidă sau nervoasă sau supărată, încearcă să scrii o scrisoare. Aşa poţi să explici exact cum te simţi, fară întreruperi. Poţi să îţi arăţi sentimentele adevărate fără să te copleşească emoţia unei întâlniri faţă în faţă. Şi prietenii vot avea mai mult timp de gândire înainte să răspundă.
Oricare ar fi fost motivul vostru de ceartă, important e să vă puneţi de acord înainte ca răul să nu mai poată fi reparat. Cum abordezi o ceartă te poate ajuta să ai succes în relaţiile cu cei la care ţii, pe tot parcursul vieţii tale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu